"Biz" Kelimesinin Büyüsü

"Biz" Kelimesinin Büyüsü

10/06/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Bir tarafta "ben", "benim", "kendim" gibi 1. tekil şahısla ilişkili kelimeler; diğer tarafta "biz", "bizim", "hep beraber" gibi 1. çoğul şahısa karşılık gelen kelimeler... Siz daha çok hangisini kullanıyorsunuz?

Cevabınız "1. çoğul şahıs" ise liderlik açısından diğerlerine göre bir adım önde olduğunuzu söyleyebiliriz. Sizlerin de tahmin edeceği gibi iyi bir lider olabilmek adına "ben" yerine "biz" dilinin kullanılması tavsiye ediliyor. Bunun bir nedeni, başarılardan ve icraatlardan bahsederken takımın da hatırlanması ve tüm bunların onlara da mal edilmesi. Kısaca tüm ekibin onurlandırılması...

Diğer yandan, sosyal psikoloji üzerine yapılan bazı araştırmalar "biz" dilinin farklı faydalarına da ışık tutuyor. Bahsi geçen çalışmalara göre "biz" dili kullanan bir liderseniz, ekibiniz kendileriyle yakından ilgilenen bir yönetici ile çalıştıkları algısını geliştiriyor. Bunun sonucu olarak ekibinizin firmanıza sadakatı, memnuniyeti ve performansı artıyor. Her şeyden önce size olan güvenleri artıyor.

Eğer ilk sorumuza cevabınız "1. tekil şahıs" ise, üzülmenize gerek yok. Zira, şu andan itibaren "biz" dilini istikrarlı şekilde kullanırsanız yine bu araştırmalara ve NLP yaklaşımına göre davranışlarınız bu yönde gelişebiliyor. Yani "biz" dili sizi bireysellikten uzaklaştırıyor, daha iyi bir takım oyuncusu yapıyor ve ekibi ile daha yakından ilgilenen bir lider adayı yapıyor.

 

Azor Brand & People Solutions

 

Kaynak: Harvard Business Review &  “If You Want to Be the Boss, Say “We” Not “I”,” by David Burkus.