Blog

Emre Başkan'ın HBR Türkiye İçin Kaleme Aldığı Yazılar

01/06/2021

Emre Başkan'ın HBR Türkiye için kaleme aldığı tüm yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Devamını oku

Toparlanma Sürecini Daha Etkili Yönetebilmek İçin Bir Rehber - Türkiye'nin Konfor Alanı Araştırması 2020

01/11/2020

Covid-19 sonrasındaki toplarlanma ve adaptasyon sürecinde iş insanları nelere ihtiyaç duyacak?

Devamını oku

İPUCU #52: Tavuk Kafesi Sendromu ve Alışkanlıkların Gücü

09/09/2020

Buyology adlı kitabıyla pazarlama dünyasına farklı bir soluk getiren Martin Lindstrom’un Tavuk Kafesi Sendromu adını verdiği yaklaşımı daha önce duymuş muydunuz? Gelin bu yaklaşımın konfor alanı konusunda ve alışkanlıkların gücü hakkında nasıl ipuçları sunduğuna hep beraber bakalım.

Devamını oku

İPUCU #51: 4 Adımda Unlearning

14/07/2020

VUCA Dünyası değişim getiriyor. Değişim bizleri konfor alanlarımızın dışına itiyor. Bu durum da adaptasyon gerektiriyor. Peki adaptasyon sürecinin vazgeçilmez öğesi Unlearning nedir? Nasıl uygulanır?

Devamını oku

İPUCU #50: Hazır Olmak Mı? Hazırlıklı Olmak Mı?

07/07/2020

Bugün hala, bazı kurumların belli aksiyonları almak için "uygun şartları" beklediğini görebiliyor, neden beklediklerini sorduğumuzda da "Çalışmalarımız devam ediyor. Hazır olunca, başlıyoruz." cevabını alabiliyoruz. Ancak, bu durumun VUCA Dünyası gerçekleriyle uyuşmadığını unutmamak gerekiyor.

Devamını oku

Cesaretlendirme: Konfor Alanlarımızın Dışına Yolculuktaki İlk Adım

02/07/2020

Ödüllendirme ilgili sürecin sonunu, yani finiş çizgisini değerlendirirken, cesaretlendirme finiş çizgisine kadarki zaman zarfını kapsıyor. Yani, ilki o çizgiye kaç saniyede vardığımıza bakarken, ikincisi ilk adımı atmamızı, bitiş çizgisine gidene kadarki yolda düşsek bile kalkmamızı sağlıyor… Yani her şey cesaretlendirmeyle başlıyor…

Devamını oku

İPUCU #49: Alanında Lider Olmak Mı, Yoksa Öncü Olabilmek Mi Daha Değerli?

30/06/2020

Liderlikten öte önderlik anlayışı olan kurumlar konfor alanlarının dışına daha rahat çıkabilir ve mavi okyanusa ulaşabilirler. Bu cesur adımları atabilen kurumlar ise zaman içerisinde doğal olarak liderlik pozisyonunu alırlar.

Devamını oku

İPUCU #48: Dijital Dönüşümde İnsan Faktörü ve Liderlik

23/06/2020

Westerman'ın da dediği gibi dijital dönüşüm teknik değil, liderlikle ilgili bir süreç. Bu nedenle, liderlerin bu gibi dönüşümlerde insan faktörünü bilimsel olarak ele alması ve bu bakış açısından edindikleri veriler ışığında net bir vizyon çizmesi gerekiyor.

Devamını oku

İPUCU #47: Dijital Yenilikçiliğin Bir Numaralı Kanunu

16/06/2020

Bugün her kurum, her zamankinden daha yoğun şekilde dijitalleşmeyi konuşuyor. Peki, dijital dünya hakkında öne sürülmüş bir numaralı kanun hakkında bir fikriniz var mı?

Devamını oku

İPUCU #46: Uzaktan Çalışma Yaklaşımı Önyargılarınıza Yenik Düşmesin

09/06/2020

Gelecekte uzaktan çalışma kavramının daha fazla hayatımızda olacağı gerçeğini göz önüne alarak bu konuya yaklaşımımızı ve/veya model hakkındaki analizlerimizi olumlu etkileyeceğini düşündüğümüz bir hususa dikkat çekmeyi istiyoruz: Uzaktan çalışma kavramı pandemi dönemi hariç ele alınmalı.

Devamını oku