İPUCU #49: Alanında Lider Olmak Mı, Yoksa Öncü Olabilmek Mi Daha Değerli?

İPUCU #49: Alanında Lider Olmak Mı, Yoksa Öncü Olabilmek Mi Daha Değerli?

30/06/2020 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Bugün neredeyse tüm kurumlar alanında lider olabilmek için yarışıyor. Buna karşılık, alanında önder olmak için çalışan, öncü olmayı hedeleyen firma sayısı pek de yeterli değil.

Peki bu iki kavram arasındaki fark tam olarak ne?

Bir alanda lider olmayı, tek kulvarda koşulan bir yarışa benzetebiliriz. Bu tip yarışlarda koşucular birbirlerini geçmeye ve alacakları ödülü maksimize etmeye çalışırlar.

Diğer yandan önder olmak, aynı yarışta, bir koşucunun yepyeni bir kulvar açmasına karşılık gelir. Biri böyle bir adım atınca da, eski kulvarda yarışanların enerjileri bölünmeye başlar… Bir yandan rakiplerine odaklanmaya, bir yandan da yeni kulvarda neler olduğuna bakmaya çalışırlar.   Zaman içerisinde açılan yeni kulvardaki hareketliliği görenler, iyice yorulmaya başladıkları kulvardan yeni alana kaymaya başlarlar. Bu durumda da, o yepyeni alanı açan koşucu otomatik olarak o kulvarın lideri olmuş olur.

Alanında lider olmak isteyen kurumlar genelde rakipleriyle yarışırlar. Ancak, önderlik anlayışını benimsemiş kurumların paradigması farklıdır: Onlar kendileriyle yarışırlar...

Liderlik pozisyonu için yarışan kurumlar kendilerine daha fazla kazanmak için ne yapmaları gerektiğini sorar. Öncüler ise bir işi daha iyi nasıl yapabileceklerine odaklanırlar.

İşte bu gibi nedenlerden ötürü, liderlikten öte önderlik anlayışı olan kurumlar konfor alanlarının dışına daha rahat çıkabilir ve mavi okyanusa ulaşabilirler. Bu cesur adımları atabilen kurumlar ise zaman içerisinde doğal olarak liderlik pozisyonunu alırlar.

Peki, siz nasıl bir kurumda çalışıyorsunuz?

Lider mi, öncü mü?...

Azor Brand & People Solutions