İş İlişkilerinde Konfor Alanı

İş İlişkilerinde Konfor Alanı

27/10/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

İş hayatımızdaki en önemli süreçler insanlar arasındaki ilişkilerden geçiyor. Araştırmalar ise  bireylerin çalışma ortamlarındaki ilişkilerini değerlendirirken negatif konuları başkalarıyla ilişkilendirdiklerini gösteriyor. Bu işin özünde bir savunma mekanizması. İnsanlar normal olarak kendine bir konfor alanı yaratmaya meyilli ve negatif özellikleri kendilerine yüklemek istemiyorlar. Oluşturulan bu bariyerler ise bir noktadan sonra iletişim konusunda sorunlar yaratabiliyor ve potansiyelin önüne geçiyor.

Vanessa Bohns, "Tahmin Ettiğinizden Daha İkna Edicisiniz" adlı çalışmasında bu konuya değiniyor. Bohns, reddedilme korkusuyla çalışma arkadaşlarımıza ve/veya yöneticilerimize birçok şeyi sunmaktan çekindiğimizi belirtiyor ve bu zihinsel bariyeri aşabilmek için 3 yol öneriyor.

Sadece Sorun: Birçok durumda sorumuzu sormadan önce kafamızda "acaba reddedilir mi" gibi sorular uçusuyor. Kendinizi heyecandırmak yerine sorunuzu sorun.

Direkt Olun: İmalardan kaçının ve direkt olun. İnsanlar direkt sorulara daha net cevaplar veriyor.

Gerekiyorsa Geri Dönün ve Tekrar Sorun: Size daha önceden "hayır" diyen birine tekrar soru sormamaya meyilli olabilirsiniz. Ancak, daha önceden verilen bir ret, o insanın her konuya aynı şekilde yaklaşacağı anlamına gelmez. Ayrıca, size daha önceden olumsuz dönen birinin, sizi kırmamak adına da olsa olumlu bir geri dönüş yapma ihtimalinin arttığını unutmayın.

Kendinizi güven içinde hissettiğiniz çemberin dışına adım atın; göreceksiniz, "tahmin ettiğinizden daha ikna edicisiniz".

 

Kaynak: “You’re Already More Persuasive than You Think”