VUCA Dünyası ve Konfor Alanı Psikolojisinin Etkileri

VUCA Dünyası ve Konfor Alanı Psikolojisinin Etkileri

20/08/2018 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

"Geçen ay USD/TL paritesi büyük bir dalgalanma yaşadı. O ana kadar, hayat her zamanki gibi akıp gidiyordu. Her firma hedefleri doğrultusunda atmayı planladığı adımları hayata geçirmeye çalışıyordu. Ancak, piyasalardaki bu beklenmedik durum herkesi öyle bir etkiledi ki, bize nasıl bir dünyada iş yapmaya çalıştığımızı tekrar hatırlattı.

NASIL BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ?

 

Yukarıdaki görsele bakın. Normal şartlar altında yaklaşık 600 gr gelen bu basketbol topunu 10 metre yükseklikten düz bir zemine doksan derece açıyla bırakırsanız top hangi yöne doğru seker? 

Şimdi probleme birkaç etken daha ekleyelim. Bu görselde gördüğünüz gibi, ağaçlarımız, düz olmayan bir zemin ve rüzgarımız var. Ayrıca, rüzgarımız ağaçların da etkisiyle çukur bölgede yön değiştirebiliyor. Böyle bir ortamda, aynı topu, 10 metre yükseklikten doksan derece açıyla yere bırakırsak hangi yöne doğru seker?

 

VUCA Dünyası

İkinci görsel, içinde yaşadığımız VUCA Dünyası’na karşılık geliyor diyebiliriz.VUCA; dört harften oluşan bir kelime gibi gözükse de, aslında içerisinde büyük detaylar bulunduran bir kısaltma. Bu yaklaşım, içinde yaşadığımız ve iş yaptığımız dünyayı tasvir ediyor. Kısaca; günümüz dünyasının çok hızlı değiştiğini, belirsizliklerle dolu olduğunu, anlaşılmasının ve öngörülebilmesinin zor olduğunu vurguluyor. Buna ek olarak; dünyanın bu sofistike yanı her geçen gün artmaya da devam ediyor. Öyle ki;  bilişim teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde sadece büyük yapılar değil, mikro bazda bireyler bile büyük etkiler yaratabiliyor.  VUCA paradigması, böyle bir ortamda birçok şeyin kontrol edilemeyeceğini ortaya koyuyor ve adaptasyon yetkinliğinin ön planda tutulmasının gerekli olduğunun altını çiziyor. 

Gelin bu kavramı daha iyi anlayabilmek için aslında birbiriyle etkileşimde olan bu dört kelimeyi ayrı ayrı irdeleyelim ve insanın harekete geçme süreçlerinde ne gibi engeller oluşturabileceğinin üzerinde duralım."

İlgili resim

Kurucumuz Emre Başkan tarafından kaleme alınan bu makale 11.06.2018 tarihinde Harvard Business Review Türkiye'de yayımlanmıştır. Makalenin tamamı için bu linke tıklayabilirsiniz.

Not: HBR Türkiye özgün içerik politikası nedeniyle, söz konusu makaleler sadece hbrturkiye.com adresinde yayımlanabilmektedir.