İPUCU #27: Doğrulama Yanlılığı

İPUCU #27: Doğrulama Yanlılığı

14/01/2020 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Doğrulama yanlılığı insan beyninin sistematik olarak düştüğü zihinsel tuzaklardan biri... Temel olarak, insanın önüne gelen verileri daha önceki inançları ışığında süzmesi ve değerlendirmesi olarak tanımlanabilir. Kişinin bir araştırma yaparken mevcut görüşlerini destekleyen sonuçlara dikkat kesilmesi, aksi durumları ise görmezden gelmesi olarak da yorumlanabilir. Farkında olmadan düştüğümüz bu zihinsel tuzak, çok insani bir eğilim olsa da karar verme süreçlerindeki kaliteyi düşürür niteliktedir.

Peki, doğrulama yanlılığına karşı kendinizi nasıl koruyabilirsiniz? İşte sizin için hazırladığımız 3 farklı öneri.

  1. Kendinize Karşı Şeytanın Avukatlığını Yapın: Bir çalışma ya da araştırma sonrasında hazırladığınız rapordaki bulgularınıza karşı argümanlar üretin ve kendi savınızı yıkmaya çalışın. Elinizdeki veri setinde bu zıt savları destekleyen veriler var mı kontrol edin.
  2. Ekibinizle Beraber Verileri Tartışın: Verileri yorumlarken farklı bakış açılarını devreye sokun. Bu şekilde, sizin ön plana aldığınız noktalara ek olarak farklı konu başlıkları da geliştirebilirsiniz.
  3. Proje Ekibinde Olmayan Bir Çalışma Arkadaşınızdan Destek İsteyin: Konu hakkında daha önceden çalışma yapmamış ve olası önyargılar geliştirmemiş bir çalışma arkadaşınıza verilerde dikkatini çeken unsurları sorun. Onun yaklaşımı, sizin ve proje ekibi üyelerinden daha objektif olabilir.

Azor Brand & People Solutions