VUCA 2.0: Konfor Alanının Dışına Çıkan Organizasyonlar

VUCA 2.0: Konfor Alanının Dışına Çıkan Organizasyonlar

11/07/2018 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

"Geçen ayki makalemizde VUCA Dünyası ve Konfor Alanı Psikolojisi’nin etkilerinden bahsetmiştik. Öncelikle VUCA kavramını yakından irdelemiş, bunu takip eden süreçte de konfor alanı psikolojisinden destek alarak, böyle bir dünyada insanın harekete geçme ve karar verme süreçlerini analiz etmiştik. Yazımızı da iki soru sorarak bitirmiştik. Bunlardan birincisi “İnsanın doğası gerçekten VUCA Dünyası’na uymuyor mu?” idi. Gelin hep beraber bu ilk soruyu cevaplandıralım.

Evinizde oturuyorsunuz. Dışarı çıkıp bir hava alma ihtiyacı duydunuz. Camdan baktığınızda havanın yağmurlu olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda ne yaparsınız? Evinizde oturmaya devam edip, ihtiyacınızı görmezden mi gelirsiniz? Yoksa, şemsiyenizi alır, hava almak için dışarı mı çıkarsınız? Bu örnekte de görebileceğiniz gibi, hepimiz farkında bile olmadan VUCA Dünyası’nın farklı boyutlarına günlük hayatımızda adapte oluyoruz ve yaşamımızı bu şekilde devam ettiriyoruz. Ancak; şu da bir gerçek ki, konu iş hayatına gelince bu durum zihinlerimizde çok daha karmaşık bir hal alıyor.

Bu noktada, gündemimize geçen ay sorduğumuz ikinci soru geliyor: “Böyle bir dünyaya, doğamız gerçeklerini de göz önünde bulundurarak ayak uydurabilmemizin yolları nelerdir?”

VUCA 2.0

Bu sorunun cevabı için çok farklı kürler olduğu bilinse de, bizce en verimli çözümlerden biri Bill George’un VUCA 2.0 yaklaşımı. George, halihazırda bir kısaltma olan VUCA’yı (Volatility, Uncertainty, Compexity, Ambiguity) bu paradigmadaki zorlukları çözebilecek farklı bir terim haline getiriyor. Gelin her harfe karşılık gelen kavramları hep beraber inceleyelim."

İlgili resim

Kurucumuz Emre Başkan tarafından kaleme alınan bu makale 11.07.2018 tarihinde Harvard Business Review Türkiye'de yayımlanmıştır. VUCA 2.0 yaklaşımını anlamak, iş dünyasından örnekler görmek ve uygulama hakkında bilgi almak için orijinal makalenin bulunduğu bu linke tıklayabilirsiniz.

Not: HBR Türkiye özgün içerik politikası nedeniyle, söz konusu makaleler sadece hbrturkiye.com adresinde yayımlanabilmektedir.