Çalışan Memnuniyetini Artırmak İçin Basit Bir Reçete

Çalışan Memnuniyetini Artırmak İçin Basit Bir Reçete

05/02/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

SHRM'nin 2009 yılında yaptığı ve çalışan memnuniyetini irdeleyen bir araştırmaya göre Amerikaların %86'sı işlerinden memnundu. Ancak, o yıldan bu yana çok şey değişti ve söz konusu oranlarda istikrarlı bir düşüş gerçekleşti. Öyle ki, Gallup'un Global İş Gücü Durum Raporu dünya çapında çalışanların sadece %13'ünün tam olarak işlerine bağlı olduğunu ortaya koydu.

SHRM'nin başka bir araştırması ise yine dikkat çekici bir veriyi gözler önüne serdi. Geçmiş zamanlarda iş güvencesi konusu çalışanlar için en önemli memnuniyet konusuydu. Şu anda ise çalışanların sahip oldukları yetenekleri ve teknikleri kullanabiliyor olmaları, çalışan memnuniyetini artıran en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Peki bu veriyi göz önünde bulundurarak çalışan memnuniyetini artırmak için neler yapabiliriz? Bunun orta ve uzun vadeli çözümleri olsa da, Liz Wiseman hemen hayata geçirebileceğimiz kolay bir yöntem öneriyor. Rookie Smarts'ın yazarı ve Kurumsal Gelişim uzmanı olan Wiseman, "An Easy Way to Make Your Employees Happier" adlı çalışmasında yetkinliği yüksek çalışanların başkalarının ya da departmanlarının problemlerini çözme gibi görevlere yönlendirildiğini iddia ediyor. Bunun ise çalışanlarda artan ve beklenmedik bir negatiflik doğurduğunu söylüyor. Böyle bir ortamda çalışan memnuniyetini artırmak içinse aşağıdaki reçeteyi sunuyor:

Zorluk Derecesini Artırın: Çalışanlarınıza şirket genelinde daha büyük etkisi olabilecek bir görev verin veya bu konulara odaklanmış bir proje ekibine dahil olmalarını sağlayın.

Onları Birer Çaylak Haline Getirin: Çalışanlarınızın daha önceden tecrübeli olmadıkları problemlerle ilgilenmelerini sağlayın. Böylece konfor alanlarını genişletecek ve yeni bilgiler/tecrübeler edineceklerdir.

Tecrübelerini "Yeni" Problemlerde Kullanmalarını Sağlayın: Çalışanlarınızın mevcut tecrübelerini kendi alanları dışındaki problemleri çözmek için kullanmalarını sağlayın. Bu onların bakış açılarını artıracak ve yeni tecrübeler edinmelerini sağlayacaktır.

Bu reçetedeki maddeleri yakından tanıyor olduğunuz çalışanlarınızla ek bir maliyet olmadan uygulamaya almanız mümkün. Çalışma arkadaşlarınızın özelliklerine göre de onlara sunacağınız yeni görevlerin içeriklerini ve zorluklarını ayarlayabilir, sonuçlarını ölçümleyebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey, onlara vereceğiniz yeni görevlerin biraz daha zorlu ve onları konfor alanlarının dışına çıkaracak nitelikte olmaları...

Kaynak:

"An Easy Way To Make Your Employees Happier"

"SHRM: Job Security Is No Longer Top Driver of Satisfaction"

"State of the Global Workplace Report"