İnovasyon İçin İnsan Odaklı Tasarım ve Empati Gerekiyor

İnovasyon İçin İnsan Odaklı Tasarım ve Empati Gerekiyor

19/08/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

İnovasyon kavramı herkesin üzerine konuştuğu, her firmanın yatırım yaptığı modern iş hayatının ana damarlarından biri. Peki hiç düşündünüz mü: üzerine bu kadar fazla yatırım yapılan bu alan neden tam anlamıyla meyvelerini veremiyor? Bunun bir nedeni inovasyon kavramının tam olarak anlaşılamaması ve benchmarking, hatta  girişimcilik kavramlarıyla bile karıştırılıyor olması.

Dünyanın en etkili iş düşünürlerinden biri olan Gary Hamel'a göre bunun diğer bir nedeni de kötü tasarımlar. Hamel'a göre harika tasarımlar aşağıdaki öğeleri içerdiğinden insanda neredeyse içgüdüsel tepkiler oluşturabiliyor:

- Son Derece Beklenmedik Olurlar: İyi tasarlanmış bir ürün "vay canına, ne hoş!" dedirtir.

- Hayret Uyandırır: İyi bir tasarım, söz konusu ürünün işlevini hayret edici derecede yerine getirmesini sağlar.

- Estetik Zerafet İçerir: Göz kamaştırıcı ve istek uyandırır.

- Çarpıcı Derecede Özenlidir: İyi bir tasarımda yukarıdaki özelliklere ek olarak özen vardır. Ör: Çevreye karşı duyarlı, sosyal açıdan sorumlu, vb.

Gary Hamel bu argümanları ortaya koyarken, dünyanın en önde gelen tasarım firmalarından biri olan IDEO'nun CEO'su Tim Brown'un düşüncelerine de yer veriyor. Brown'a göre günümüzdeki en büyük problem insan merkezli tasarım konusunda eğitilmiş çok az insan olması. Doğru tasarım için kullanıcıların çok iyi gözlemlenmesi gerektiği ve ihtiyaçlarını çok daha iyi anlamak gerektiğini vurguluyor. Aksiyona geçme konusunda da prototiplerin önemine değiniyor. Brown "ne yapacağımızı düşünmek" yerine, "üzerine düşünmek için bir şeyler oluşturmak"tan yana. Bu yaklaşımın organizasyonların inovasyon süreçlerini hızlandıracağını garanti ediyor.


Hamel, Brown'un görüşlerini destekler şekilde şunu söylüyor: "Harika tasarım dehadan çok empatiyle ilgilidir ve çoğunlukla tüketiciler için en önemli ayrım noktası en küçük ayrıntılarda yatar". Bu yolda başarıya ulaşmak için de şu iki sorunun her zaman kafalarda bulunması gerektiğini vurguluyor:

1- Müşterilerimizi hangi ufak tefek düşüncesizliklerimizle taciz ediyoruz ve bunları nasıl değiştirebiliriz? (Örneğin, bir türlü kolay şekilde ayarını yapamadığımız  araba saatleri)

2- Hemen hiçbir ilave maliyete yol açmadan, müşterilerimize ne gibi beklenmedik hoşluklar sunabiliriz? (Örneğin, Virgin Airlines uçaklarında WC alanında bile hafif bir müziğin çalması)

Gary Hamel'ın ufuk açıcı kitabı oldukça basit anlatımlı ve etkileyici. Diğer yandan inovasyon ve tasarım konusu sadece ürünler ve aldığımız hizmetlerle de alakalı değil. Neden mi? Bir sonraki yazımızda...

 Kaynak: Gary Hamel, Şimdi Ne Yapıyoruz.