İPUCU #26: Goldilocks Etkisi ve Dikkat Çekme

İPUCU #26: Goldilocks Etkisi ve Dikkat Çekme

07/01/2020 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Bugüne kadar kariyerinizde gerçekleştirdiğiniz en kritik ve sizin için en önemli sunumu düşünün. Paylaşmak istediğiniz fikriniz, dinleyiciler tarafından yüksek dikkatle dinlendi mi? Yoksa, bir yerden sonra dinleyicilerin ilgileri dağıldı ve cep telefonu gibi diğer unsurlara odaklanmaya mı başladılar?  

Böyle durumlarla baş edebilmenizi sağlayacak birçok yaklaşım var. Ancak, bugünkü ipucumuzda Goldilocks Etkisi'nden ve insanın bilişsel kaynaklarını kullanma stratejisine ışık tutan bir deneyden bahsedeceğiz. 

GOLDILOCKS ETKİSİ VE CELESTE KIDD'İN DENEYİ

Goldilocks Etkisi, bir çocuk masalından türetilmiş olup aşırı olanı değil, kararında olanı seçmemiz gerektiğini vurgulayan bir yaklaşım. Bu prensip günümüzde birçok bilim alanında kullanılmakta. Hatta, nörobilim alanına da ışık tutmakta...

Öyle ki; Celeste Kidd ve ekibi Rochester Üniversitesi'nde bu prensibin insanın bilişsel kaynaklarını uyarma yolunda ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan bir deney gerçekleştirdi. Yedi ve sekiz aylık bebeklerle gerçekleştirilen çalışmalardaki amaç, ekranlara yansıtılan ve karmaşıklık derecesi değişkenlik gösteren görsellere gösterilen ilgiyi ölçebilmekti.

Çalışma sonunda elde edilen veriler, çok karmaşık veya çok basit görsellerin olduğu anlarda bebeklerin ilgilerinin dağıldığını ve bakışlarını farklı şeylere kaydırdıklarını gösteriyordu. Bebeklerin en çok ilgisini çeken görseller ise ne çok karmaşık ne de çok basit olanlardı... Yani, aynen Goldilocks Etkisi'nin vurguladığı gibi...

Özet olarak bu bilimsel çalışma, insan beyninin bilişsel kaynaklarını çözülemeyecek kadar karmaşık veya çok kolay şekilde tahmin edilebilecek kadar basit olgulardan uzak tuttuğunu gösteriyordu.

Bu durumda, yaptığınız bir sunumda, kaleme aldığınız bir e-postada veya gerçekleştirdiğiniz bir konuşmada mesajınızın çok karmaşık veya çok basit olmaması temas ettiğiniz kişilerin dikkatlerini ve meraklarını canlı tutmalarına yardımcı olabilir.

Azor Brand & People Solutions 

Kaynak: Mario Livio; Neden? - Her Şey Merakla Başladı; Altın Kitaplar.