Kadına Şiddet: Bir Sosyal Çalışma

Kadına Şiddet: Bir Sosyal Çalışma

15/02/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Kadına şiddet konusu ülkemizin bitmek bilmeyen bir problemi.... Bizler Özgecan'ı konuşuyor olsak da ismini atladığımız sayısız değerli varlığı kaybettiğimizi hepimiz biliyoruz... Ve bu konuda hepimizin bir şeyler yapması gerekiyor. Herbirimizin bilgi birikimini kullanarak insanların dikkatini çekmesi ve bazı şeyleri değiştirmesine ihtiyaç var...

Mor Çatı kadına şiddet konusuna dikkat çekmek için çok özel bir çalışma yaptı ve bir reklam kampanyası başlattı. TBWA'in fikri ile hayata geçen çalışma, pazarlamanın sadece markalar ve ürünlerle sınırlı kalmaması gerektiğinin göstergesi niteliğinde...  Tasarlanan reklamlar billboardlara yerleştirildi. Tasarımda "Özgürlüğümü Yaşamak İstiyorum" sloganı ve bir kadın maketi kullanıldı. Reklam alanlarının etrafına da gizli kameralar yerleştirildi. Ama, kadına şiddet burada da devam etti.

Bakın neler oldu?...

  • Reklamdaki özgürlüğü temsil eden kadın görseline bile şiddet uygulandı.
  • Şiddeti uygulayanlar sadece erkekti...

NTVMSNBC'den Göksun Kök'ün hazırladığı bir haberde Vakıf gönüllülerinden Ülfet Taylı kampanyaları hakkında şunları söyledi:

Mor Çatı, kadına yönelik şiddet konusunda yıllardır farkındalık yaratmaya çalışıyor. İlanların farkındalığı artıracağını düşündük. Genellikle olumlu tepkiler geliyor. Ancak ilanda kadınlar yerine başka nesneler de olsa aynı tepkinin gösterileceğini, o yüzden bu ilanlardan erkek şiddetine ilişkin sonuç çıkarılamayacağını söyleyenler de var. Olabilir. Bu çalışma, zaten sosyolojik bir araştırma değil. Kolu, bacağı kırılmakta olan ya da kırılmış kadın resimleri kadınların gördüğü şiddete gönderme yapmaya yeterli.

İlanlardaki kadın resimlerini tahrip edenler arasında hiç kadın yok. Bu tesadüf olamaz. Ama tabii ki, tahrip edenlerin tümünün örneğin kendi evlerinde şiddet uyguladığını söyleyemeyiz.

Bu ilandan yola çıktığımızda da, genel olarak da söyleyebileceğimiz şudur:

Erkekler bu toplumda kadınlara şiddet uygulamaya meyilli! Çünkü arada bir iktidar ilişkisi, eşitsizlik var. Bu durumu sürdürmek istiyorlar. Kadınlar itaat etmediklerinde ya da ilandaki gibi özgürlük istediklerinde şiddeti tırmandırıyorlar.

 

Kaynak: "Şiddet Değil, Özgürlük Gerek"