Verimli Ofis İçin Basit Bir Dokunuş: Koku

Verimli Ofis İçin Basit Bir Dokunuş: Koku

26/03/2015 | Azor Brand & People Solutions
Tahmini Okunma Süresi: | Kelime

Günümüzde birçok firma iş verimliliğini artırmak adına farklı projeler hayata geçiriyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda iş yeri ortamı da önem kazanıyor. Biz Azor olarak iş yerlerindeki verimliliği artıracak farklı işler yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerimizde müşterilerimizin sadece ofis ortamlarına değil, tüm tesislerine dokunabiliyoruz. Bu şekilde, verimlilik, çalışanın firmasına duyduğu duygusal bağı artırabiliyoruz. Ancak, tahmin edersiniz ki bu gibi projeler belli metodolojiler üzerinden ilerleyen uzun vadeli işler oluyor. Bu yazımızdaysa, ekibinizin dahil olduğu iş ortamına yapabileceğiniz küçük bir dokunuştan bahsetmek istiyoruz: koku.

Şimdi arkanıza yaslanın ve son zamanlarda yaptığınız bir doğa aktivitesini düşünün. O an içinde bulunduğunuz yeri nasıl tasvir ederdiniz? O ortamın kokusunu hatırlayabiliyorsunuz, öyle değil mi? Başka bir örnek üzerinden gidelim. Önemli bir akşam yemeğine çıkacaksınız. Özenle seçtiğiniz favori parfümünüzü sıkmadan dışarı çıkar mısınız?

Koku hayatımızın vazgeçilmez öğelerinden biridir ve karşınızdakiler ya da etrafınızdakiler üzerinde uyandırdığı etkisi de büyüktür. Onları iyi de hissettirebilir, kötü de... Diğer yandan bilim, koku duyumuzun yüksek hafızaya sahip olduğunu da kanıtlamıştır. Pazarlama alanının bu konudaki farkındalığı da arttıktan sonra, bazı markalar mağazalarında çeşitli kokular kullanmaya ve bunu B2C alanında kanal stratejilerinin bir öğesi olarak ele almaya başlamıştır.

Peki, neden kokunun gücünü ofislerimizde kullanmıyoruz? Çevresel Psikoloji yaklaşımı doğru kokunun ofisinizde de bir fark yaratacağını söylüyor. Hatta bu kokuları çalışma ortamlarının özelliklerine göre değiştirmeniz, bu alanlardaki etkileri yönetebilmenizi de sağlıyor. Örneğin, açık ofis ve toplantı salonlarında farklı kokular kullanmanız gerekebiliyor. Tüm bunları hayata geçirirken dikkat etmeniz gereken konu ise firmanızın kimliğine uygun özel bir koku seçmeniz.